“Yapay zekâ” bazılarımız için kulağa korkutucu gelen bir terim olabilir! Kimimiz “Acaba robotlar bizim işimizi mi yapmaya başlayacak?” diye düşünürken kimimizde “Yapay zekâdan önce Wi-Fi ağı ile ilgili ihtiyaçlarımızı mı konuşsak!” diye yakınabiliriz. Ancak yapay zekâ eğer insanlığın faydası için kullanılırsa, 21’inci yüz yılın en iyi buluşlarından birisi olabilir.
Yapay zekâ en basit tabirle bilgisayarların ya da işlem gücü olan nesnelerin insan zekâsına benzer şekilde öğrenebilmesi ve öğrendiklerinden yola çıkarak çeşitli işlemler yapabilmesini sağlayan bir teknolojidir. Yapay zekâ uygulamaları insan zekâsını taklit ederek öğrenebilir, öğrendikleri verileri karşılaştırarak kararlar alabilir ve problemleri çözebilirler.
İlk olarak 1950’li yıllarda bilim insanları tarafından keşfedilerek hayatımıza giren bu teknolojinin temel amacı, bilgisayarların insan zekasına benzer bir şekilde düşünebilmesini sağlamaktır. Başlangıçta yapay zekâ uygulamaları yüksek maliyetler nedeniyle sadece büyük şirketlerin kullanımına sunulurken, teknolojinin gelişmesi ve maliyetlerin düşmesiyle birlikte günümüz şartlarında büyük veri analizi, makine öğrenmesi ve doğal dil işleme gibi alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin bir yapay zekâ programı, verileri analiz ederek müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını anlayabilir ve bunlara göre önerilerde bulunabilir, eğer kullandığınız bir alışveriş uygulaması varsa burada seçtiğiniz herhangi bir ürüne ait benzer önerileri yapay zekâ öğrenmesi sayesinde görebilirsiniz. Peki, bu teknolojinin diğer kullanım alanları nelerdir?
Metin (Text) Alanı
ChatGPT
ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ve son zamanlarda hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen ChatGPT’yi kısaca bir dil modeli olarak tanımlayabiliriz. Bu dil modeli verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bunları çok iyi anlayıp geliştirebilir bu yüzden istediğiniz herhangi bir konuda size vereceği yanıtlarla yardımcı olabilir.
ChatGPT, eğitimden iş dünyasına, sanat ve kültürden sağlık ve bilim dünyasına kadar birçok alanda kullanılabilir. Örneğin, bir öğretmen rolünü üstelenerek öğrencilere doğru cevapları öğretmek için kullanılabilir. Bir işletme sahibi olarak, müşteri sorularına cevap vermek için ya da bir yazar olarak, yaratıcı fikirler üretmek için kullanılabilir. Tüm bunların yanı sıra herhangi bir konuda sizi eğlendirmek, kaliteli vakit geçirmenizi sağlamak ve yeni bilgiler öğrenmek de amaçlarından bir kaçı olabilir! Sıradan bir gününüzde biraz eğlenceye ihtiyacınız var ise ChatGPT ile sohbet ederek stres atabilirsiniz. Kısacası herhangi bir konuda merak ettiğiniz her şeyi ChatGPT ile konuşarak öğrenebilirsiniz.
GPT-4
14 Mart’ta kullanıma sunulan GPT ailesinin yeni üyesi olan GPT-4, GPT-3’e benzeyen, hatta ondan daha büyük ve daha güçlü bir dil modeli diyebiliriz. GPT-4 her türlü dil işlemi görevi için kullanılabilir. SEO uyumlu blog yazılarından, e-posta otomatik yanıtlarına kadar her yerde GPT-4’ün gücünden faydalanabilirsiniz.
Notion AI
Temelde bir not alma aracı olan Notion AI, işin içerisine girdiğimizde bundan çok daha fazlası oluğunu sunduğu şablonlar, grafikler ve not kâğıtları ile bizlere kanıtlıyor. Bu araç işleriniz ile ilgili aldığınız tüm notları size hatırlatarak iş takip sürecinizi kesinlikle kolaylaştırmanıza yardımcı oluyor.
İş projelerinizi, kişisel hedeflerinizi, iş takvimlerinizi ve hatta alışveriş listelerinizi bile kolayca organize edebilirsiniz. Yapay zekâ teknolojisi sayesinde, Notion AI sizinle birlikte öğrenebilir ve işlerinizi daha verimli hale gelebilir. Uygulama içerisinde bulunan şablonlar sayesinde artık hayalini kurduğunuz insanı gerçekten yaşayabilirsiniz çünkü alışkanlıklarınızın hepsinin takibini yaparak size günlük ve saatlik olarak bu alışkanlıkların zamanının geldiğini hatırlatan bildirim yollayacaktır.
Google Bard
Google Bard, yapay zeka teknolojisiyle desteklenen bir sohbet botudur ve kullanıcılarına ChatGPT gibi bir sohbet deneyimi sunar. Kullanıcılar, bir metin kutusuna yazarak chatbot ile etkileşime geçebilir ve sordukları sorulara hızlı bir şekilde yanıt alabilirler. Bard, rakiplerine göre daha hızlı yanıt verme özelliğiyle öne çıkar ve üç farklı yanıt seçeneği sunar. Bu sayede, bir konu hakkında çeşitli sorular sorabilirsiniz.
Google tarafından geliştirilen Bard, LaMDA dil modelini kullanarak çalışır. Bu teknoloji, Transformer isimli bir sinir ağı mimarisi üzerine kuruludur ve daha az bilgi işlem gücü kullanarak ölçeklenebilir bir çözüm sunar. Bard, gerçek zamanlı veri avantajını kullanarak güncel ve anlaşılması kolay yanıtlar verir. Google arama motoru entegrasyonu da kullanarak, web’deki bilgileri kullanarak daha ayrıntılı ve bilgilendirici yanıtlar verir. Sonuç olarak, Bard kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde almasına olanak tanır.
Görsel (Image) Alanı
Bing Image Creator
Bing Image Creator, isminden de anlaşılacağı gibi Bing arama motoru tarafından sunulan bir resim oluşturma aracıdır. Bu araç sayesinde istediğiniz özelliklere sahip yaratıcı resimler oluşturarak sunumunuza renk katabilirsiniz ve aynı zamanda kendi resimlerinizi oluşturabilirsiniz. Unutmayın Bing Image Creator sizi bir Picasso yapmasa da özgün bir sanatçı haline getirebilir.
Midjourney
Discord uygulamasında müzik çalan bir sürü bot var. İşte bu botların arasına yeni katılanlardan birisi de Midjourney! Bu bot ile yazdığınız tüm cümleleri resim haline getirebilirsiniz. Sosyal medyada da çok popüler olan bu uygulamayı Discord üzerinden kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Discord sunucunuza uygulamayı ekleyin ve yazdığınız herhangi bir cümleyi resme dönüştürmesi için komut verin.
Stable Diffusion AI
Yapay zekâ ile görsel üretme çılgınlığında çok fazla kullanıcı sayısına ulaşan DALL-E 2 ve Midjourney’in hemen ardından listeye eklenen bir diğer uygulama ise Stable Diffusion AI.
Temelde Art Generator adı verilen ve yazacağınız bir metni görüntüye çeviren yapay zekâ modelidir.
Stable Diffusion AI sayesinde, iyi işlemcili bir bilgisayara sahipseniz, hayal edebileceklerinizin de ötesinde her türlü görseli oluşturabilirsiniz. Eğer metin yazma alanına açıklayıcı bir şey yazarsanız, harika sonuçları ekranınıza kısa süre içerisinde yansıtıyor.
Video Alanı
Fliki
YouTube’da bilgi dolu videolar hazırlamak için ne yapacağınızı bilemiyorsanız, Fliki burada! Bu yazılım, metniniz için bir yapay zekâ sesi seçmenizi sağlar ve ardından metninizi bir videoya dönüştürür. Fliki sadece metninizi videoya dönüştürmekle kalmaz, aynı zamanda ideal fotoğrafları da seçerek, tercih ettiğiniz sesle ve onunla özdeşleşmiş altyazılarla bir video oluşturur. Bu sayede, sadece birkaç tıklama ile YouTube dünyasına hızlı bir giriş yapabilirsiniz! İşte YouTuber olmak bu kadar kolay! (Keşke bu kadar kolay olsa)
Ses (Audio) Alanı
Google MusicLM
Google MusicLM müzik verilerini işlemek için kullanılan bir dil modelidir. Yani, Google MusicLM’i bir müzik tercümanı olarak düşünebilirsiniz. Bu teknoloji, müzikte kullanılan sözcükleri ve cümleleri anlamak için tasarlanmıştır. Bu sayede, müzik endüstrisinde şarkı sözlerinin analiz edilmesi, ses vokallerinin simüle edilmesi ve anlaşılması için kullanılabilir. Ayrıca, müzik önerileri yapmak ve hatta müziklerin otomatik olarak düzenlenmesi gibi birçok alanda da kullanılabilir.
Jukebox
OpenAI, yapay zekâ dünyasında müzik endüstrisini de başka bir boyuta geçirecek gibi duruyor! Jukebox adlı yeni projesi, müzik yaratımını yapay zekâ teknolojisiyle birleştirerek, birbirinden farklı tarzlarda şarkılar üretiyor. Jukebox ile sınırsız müzik üretebilirsiniz. Ayrıca, Jukebox sadece şarkı üretmekle kalmıyor, aynı zamanda farklı sanatçıların müzik stilini taklit ederek, sevdiğiniz sanatçıya ait şarkı tarzından 10 hatta 100 kat daha büyük çalma listeleri çıkarabilirsiniz! ChatGPT’nin hızla kullanıldığı bu dönemde, belki de bir gün Jukebox tarafından üretilen şarkılar, gerçek bir müzisyenin eseri olarak tarihe geçebilir.
3D Alanı
Point-e
OpenAI tarafından geliştirilen Point-e bir 3D modelleme aracıdır, diğer benzer sistemlerin aksine daha az veri kullanarak, görüntülerden 3D modellemeler çıkarmayı başarıyor. Bu, platformun geniş bir veri (metin, görüntü) topluluğu kullanarak çeşitli ve karmaşık taleplere hızlı bir şekilde cevap vermesini sağlıyor. Diğerlerinden farklı olarak, Point-E daha az veriye ihtiyaç duyarak hızlı bir şekilde 3D modelleme yapabilen bir sistemdir. Bu özellik, platformu diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biridir.
Kodlama (Coding) Alanı
Codex
OpenAI, diğer türlerde olduğu gibi yapay zekâ teknolojisiyle kodlama dünyasını da ele geçiriyor! Codex adlı yeni projesi, programlama dili bilgisi olmadan bile kod yazmanızı mümkün kılıyor. Codex, amatör olarak kodlama yapmak isteyenlere yardımcı olmanın yanı sıra profesyonellerin işini hızlandırmayı da hedefliyor. Yani, “benim programlama bilgim yok ama uygulama fikrim var” gibi cümleler artık tarih oluyor. Codex, sadece İngilizce cümleler kullanarak kodlama işlemini sizin için gerçekleştiriyor. Böylece, programlama dünyasına girmek için artık sınırlarınız yok. Ayrıca, Codex sadece kod yazmada değil, aynı zamanda kodu analiz ederek, hataları bulmanız ve düzeltmeniz noktalarında da yardımcı oluyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yapay zekâ teknolojisi günümüzde hemen hemen her sektörde kullanılmakta ve hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Yazılım, üretim, eğitim gibi birçok alanda yapay zekâ uygulamaları büyük bir hızla gelişmektedir. Bu teknoloji sayesinde, iş süreçleri daha verimli hale getirilebilir, maliyetler düşürülebilir ve müşteri deneyimleri iyileştirilebilir. Ancak, yapay zekâ teknolojisi değişen iş modelleri ve iş gücü ihtiyaçlarını da beraberinde getirecektir. Bu nedenle, gelecekte yapay zekâ teknolojisinin etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması ve bu teknolojinin insan hayatına nasıl etki edeceğinin değerlendirilmesi gerekmektedir.